BO SMART

– Gjør litt - spar mye
Bo smart vil si å tilegne seg vaner som gjør at boligen og livstilen blir mer energieffektiv og lønnsom. Selv om du kanskje ikke betaler strømregningen selv, er det lurt å lære seg vaner allerede nå som gjør at du kan spare mer på strøm og energi i og for fremtiden.

Her er seks enkle tips til hvordan du lett kan spare både energi og penger.  

1: Luft kjapt og intensivt. Ikke la vinduet stå på gløtt. Da kjøler du ned både gulv, vegger og tak – som gjør oppvarmingen dyrere. Trenger du litt frisk luft inn, luft kjapt og effektivt. Da unngår du nedkjøling, og du slipper ikke ut varmen «til kråka».

2: Senk innetemperaturen med 1 grad. Av alle tipsene så er det nok denne som har størst effekt. For hver grad du senker, sparer du cirka 5% av kostnadene til oppvarming. Kanskje trenger du ikke ha på varme på soverommene, men bare åpne dørene for å slippe inn varme noen timer før du legger deg? Generelt anbefales det å ha en innetemperatur på 18-21°C. Men husk: Er det vinter og kaldt kan det være greit å ha en romtemperatur på minst 15 °C, så ikke rørene dine fryser og sprekker.

3: Ta kortere dusjer. Nest etter oppvarming går det svært mye strøm til oppvarming av varmt vann. Så det er nok ikke så lurt å bruke lang tid i dusjen når strømprisene er høye. Å bade i badekaret kan det være lurt å kutte ned på frem til strømprisene går nedover. Vurder Sparedusj, da sparer du ifølge Enova rundt 1000 kroner i året.

4: Skru av lys og varme i rom som ikke er i bruk. Om du ikke vil skru varmen helt av kan du kanskje redusere den?

5: Fyll oppvaskmaskinen før du setter den på. Det bruker like mye energi å vaske en halvfull maskin som en full en, og på denne måten slipper du å sette i gang maskinen like mange ganger.

6: For å unngå å skru opp temperaturen. Kan du heller ta på deg et par ullsokker og pakke deg inn i et pledd. Med en tykk genser og varme sokker tåler du lavere temperatur uten at du trenger å fryse av den grunn.Les mer om Lev Lurt og Nyt Mer her:


Serie: Pimp my SiA Bolig

SoMe-serie med fokus på gjenbruk.

Ny kildesortering i Grimstad

Godt for lommeboka og bra for miljøet Tips for å spare strøm

Strømsparetips for deg som bor i en SiA Bolig