Lykkepromille

Alkohol kan gjøre deg både lykkelig og sløv og er det eneste rusmiddelet som virker både stimulerende og bedøvende på samme tid. Så lenge du ligger mellom 0,5 og 1,0 i promille er den stimulerende effekten større enn den bedøvende. Da har du funnet lykkepromillen.

Dersom du holder promillen mellom 0,5 og 1,0 er du på ditt mest oppstemte og sosiale, og du føler deg brisen. Klarer du å holde deg på dette nivået blir det lettere å unngå de kjipe følgende av alkohol, og beholde de gode

Spørsmål og svar

Alkohol kan påvirke kropp og helse på flere forskjellige måter. Kroppen skiller ut to forskjellige virkningsstoffer når du drikker; dopamin og GABA. Dopamin får deg til å føle deg lykkelig og tilfredsstilt mens GABA virker bedøvende og gjør deg sløv. Så lenge kroppen skiller ut mest dopamin, kjenner du lykkepromillen. Toppen for dopaminutskillelse ligger på rundt 0,6 promille, men kroppen skiller ut GABA så lenge du drikker alkohol. Jo mer du drikker, desto sløvere blir du, og hvis du fortsetter å drikke forbi lykkepromillen vil få problemer med å kontrollere bevegelsen dine og din intellektuelle evne blir redusert.

Alkohol svekker immunforsvaret og kan gjøre deg mottakelig for sykdommer som lungebetennelse, diabetes og depresjoner. Selv i små mengder kan alkohol virke kreftfremkallende. Alkohol kan hemme treningsevne og utbytte gjennom dehydrering, reduserte glykogenlagre eller psykologiske effekter. I studentenes helse og trivselsundersøkelse fra 2014 fant man også sammenheng mellom alkoholforbruk og akademiske prestasjoner. Studenter som drikker ofte og mye, mestrer studiene dårligere og bruker lenger tid på gjennomføring av studiene.

Bakrus består av prosesser kroppen din setter i gang for å nøytralisere alkoholen, og reparere skadene etter den. Dette merker du i form av kvalme, hodepine, angst eller nedstemthet. Man kan ikke kurere fyllesyke, men man kan forebygge den. Å ikke overstige lykkepromillen er et steg i riktig retning. Det kan også hjelpe å spise før du drikker, samt å drikke alkoholfritt mellom hver alkoholenhet. Ikke vær påvirket i mer enn 3-5 timer, og legg deg når rusen er på vei ned. Fyllesyke er ikke farlig, men er et tegn på at du drikker mer enn kroppen har godt av.

Alkohol spiller tradisjonelt en stor rolle i studentkulturen. Den fungerer som sosialt lim, og blir forbundet med fest og moro. En undersøkelse av AKAN viser at de feste har positive opplevelser forbundet med alkohol. Drikkemønsteret til studenter er også tettere knyttet til sosiale sammenkomster, enn hos resten av befolkningen.

Mange studentarrangementer holdes på kveldstid med alkoholsalg. Selv om kjøp og bruk av alkohol er valgfritt, kan dette virke ekskluderende på studenter som ikke vil eller kan drikke. Også for de studentene som drikker alkohol kan den ha negative konsekvenser utover det rent helsemessige, som når solskinnssøndagen må tilbringes i på et mørkt rom, eller hodet banker mens man leser til portprøven eller eksamen.

Over halvparten av alle studenter synes det drikkes for mye i studentmiljøet, samtidig oppgir 7 av 10 studenter at det er lettere å snakke med fremmede etter de har drukket, og 8 av 10 studenter synes det er morsommere på fest med alkohol, enn uten. Det viktigste er at vi er bevisst hvilke rolle vi lar alkoholen spille.

Generelt vil kvinner nå lykkepromillen etter 2 alkoholenheter, og menn etter 3-4 alkoholenheter, men dette er veldig individuelt og påvirkes av både vekt og gener. Hvis du har utviklet en toleranse for alkohol kan du trenge mer alkohol for å kjenne rusen, men dette kan kroppen "nullstille" hvis du lar være å drikke en periode.

Det kan være lett å finne lykkepromillen, men vanskeligere å holde seg der. Det kan ta 30 minutter til 1 time før du kjenner hele alkoholrusen, og da er det lett å fyke forbi målet. Nøkkelen er å drikke sakte. Når du slutter å drikke faller promillen med 0,12-0,18/time.

SiA Helse, Kristiansand

Kontakt våre ansatte
helse@sia.no

Adresse:
Universitetsveien 3B
4630 Kristiansand

Buss:
Holdeplass UiA v/Spicheren

Leder:
Eli Stålesen, Psykoterapeut/Master Psykisk helse
eli.stalesen@sia.no

Åpningstider:
09.00-15.30 (man-fre)

Drop-in:
14.00-15.00 (man-tors) (Endringer kan forekomme)

SiA Helse, Grimstad

37 23 37 92 (Telefontid fra 11.00-11.30)
helse@sia.no

Adresse
Jon Lilletunsvei 9, 4879 Grimstad
Se i kart

Buss
Holdeplass Jon Lilletuns vei

Leder
Eli Stålesen, Psykoterapeut/Master Psykisk helse
eli.stalesen@sia.no

 

Åpningstider
Man: 09.00-16.00
Tir: 09.00-16.00
Tors: 09.00-16.00
Fre: 09.00-16.00

Studentprest: Ons: 09.00-16.00

Drop in:
Man: 12.00-13.00
Tir: 12.00-13.00
Tors: 12.00-13.00
Fre: 12.00-13.00