Bli en grønnere student

I forbindelse med SiA MiljøUKA har vi laget denne miniguiden for hvordan du kan være en litt grønnere student.

På campus kan du for eksempel velge å drikke kaffen din fra en termokopp. Flere varianter kan kjøpes i kantina for å redusere bruken av engangskopper.

Bor du i en av SiA sine boliger, kan du bidra med hvor du kaster søpla. Alle våre bygg har avfallssortering med anvist sorteringsinstruks.

Gjenbruk er billig og bra

Gjenbruk er i vinden som aldri før. Både bruktbutikker, loppemarked og nettbaserte løsninger som finn.no, gjør det mulig å gi bort, selge og kjøpe brukte ting. Mange av våre boliger har også egne bytterom for brukte ting.

I Kristiansand finnes det flere bruktbutikker hvor du kan gjøre fine kupp eller la andre få muligheter til å å overta det du ikke vil ha. her er noen: NLM Gjenbruk, NMS Kristiansand, Mølla bruktmarked, Natvig's Brukthandel, Shalam bruktmarked,

At ting brukes av flere, og dermed får lengre levetid, sparer både klima og penger. Møbler, sykler og interiørgjenstander er det mye av, men det finnes interessenter for det meste.

Ønsker du og engasjerer deg for miljøet?

Det finnes flere studentforeninger knyttet til campus og studier ved UiA. Her er noen av dem: Framtiden i våre hender, Grønne studenter, World Saving Hustle, Spire, Sustainable Student Initiative - SSI Agder

Redusering av matsvinn

Vi kaster alt for mye mat i Norge, i gjennomsnitt kaster en nordmann ca. 50kg mat i året. Ved å planlegge måltider og innkjøp, spise opp rester og sjekke om maten er ødelagt før man kaster den er fine tommelfingerregler for å redusere matsvinn.

Med appen "too good to go" kan du kjøpe mat som kafeer, butikker og restauranter har til overs for en rimelig penge. For eksempel kan du kjøpe rester etter hotellfrokost og unne deg en luksuslunsj med god samvittighet for miljøet.

Ikke vær redd for datostempling, mye mat er like god lenge etter angitt datostempling. Lukt og smak før du kaster maten.

Avfallsguide for Kristiansand

Det som ikke kan brukes om igjen av andre, kan resirkuleres eller gjenvinnes. Da brukes råstoffet om igjen, ofte i helt andre produkter. Papir, glass og plast er av de råvarene det er enklest å resirkulere. Våre boliger følger Kristiansand kommunes retningslinjer for sortering av søppel. Tenke over hva du kaster og hvor du kaster det :)

I tillegg til sortering hjemme, finnes det returstasjoner som tar imot glass, metall og bølgepapp m.m. Oversikt over returpunkter i Kristiansand finner du på: https://avfallsor.no

Brusflasker og aluminiums bokser panter du på nærbutikken.

Er du usikker på hvordan noe skal sorteres kan du også sjekke på nettsiden sortere.no.

Tips oss

Har du gode forslag eller tips til hvordan SiA kan sette minst mulig spor i miljøet? Hva kan vi for eksempel gjøre for å tilrettelegge for redusering av matsvinn eller bedre resirkulering i våre boliger?

Vi vil høre fra deg. Vi belønner de beste forslagene med en flott termo-kopp fra SiA.

Send tips her